Divlja žetva

ŠTA JE DIVLJA ŽETVA?

Organska kozmetika Natura Siberica u sebi nosi potencijal sibirskog bilja. U njenim proizvodima nalaze se biljke brane u tačno takvim prirodnim uslovima u kojima su i rasle.

Takav način branja lekovitog bilja nazivamo divlja žetva. Pri tome je isto tako reč o „branju" lekovitog bilja, korena i plodova, kao što su to u prošlosti radili naši preci. Jedinstvene karakteristike lekovitog bilja koje raste nekultivisano u prirodnim uslovima bez spoljašnjeg uticaja zbog čega njihova formula ne sadrži nikakve štetne materije su formirale činjenicu da su takve biljke preživele prirodnu selekciju - preživele su samo one najotpornije i najjače, bogate hranljivim materijama i aktivnim sastojcima. Branje divljih biljaka zavisi od brojnih uslova. Moraju da budu brane tada kada je u njima koncentracija dragocenih hranljivih i biološki aktivnih supstanci najveća. Ako bismo ih brali prerano, njihove delove nikako ne bi bilo moguće koristiti u lekovite svrhe. Iscelitelji i travari su se oduvek trudili da oblikuju kalendar koji bi ljudima bio od pomoći pri branju lekovitog bilja. U skladu sa kalendarom je preporučljivo da se liske beru svake godine, a koreni i podloga na svake dve ili tri godine, a neke biljke čak i na pet do šest ili više godina, tako da priroda ima mogućnost da regeneriše izgubljene rezerve.

Drugo važno pravilo kaže da je berbu potrebno što pre upotrebiti i što pre je staviti na sušenje ili je na drugi način preraditi. Trava koja u korpi ostaje više od tri ili četiri sata opadne i zagreje se jer posle branja ojačaju proces protoka vazduha i emitovanje toplote. Pri tome se vitamini i druge biološki aktivne supstance unište i izgube svoje korisne osobine. Zato smo se u okviru kompanije Natura Siberica odlučili da osnujemo filijalu „Siberia Organic” u Hakasiji. Meštani koji su tamo zaposleni ručno beru sibirsko divlje lekovito bilje koje posle koriste u proizvodima Natura Siberica. Većini divljeg lekovitog bilja koje se koristi u pripremi kozmetičkih proizvoda Natura Siberica institut ICEA je dodelio sertifikat organske proizvodnje (na primer zlatni koren, snežni lišaj, sibirski geranijum, žuta hajdučka trava, sibirski jorgovančić, sibirski planinski dimak) što potvrđuje njihove izuzetno korisne osobine. (Celokupan spisak biljaka možete naći u nastavku). U zamenu za korišćenje biljnog bogatstva Sibira društvo Natura Siberica se trudi da sprovodi socijalnu politiku sa kojom stvara radna mesta i tako pomaže malobrojnim starosedeocima u Sibiru.